Ahogy nőnek a városok, a mobilitás szükséggé válik, így a hatékony közösségi közlekedés a hosszú távú fejlődés kulcsa. Sok esetben, a gyorsforgalmú buszjáratok (Bus Rapid Transit, BRT) jelentik a tökéletes megoldást. A rövidebb utazási idő, a csökkenő torlódások és a pozitív társadalmi-gazdasági hatások csupán néhány előnyét jelentik. A BRT támogatja a növekedést – és a lakosság életminőségét is fokozza.

Csökkenti az utazási időt

Egy BRT megoldás bevezetésével az eredmények azonnal jelentkeznek. Az utazási idő csökken – akár ötven százalékkal – és az átlagsebesség nő minden közlekedési eszköz esetében a folyosó mentén. Ugyanis a gyorsforgalmú buszjárat
csökkenti a torlódásokat. Az ingázók jelentős része a BRT mellett dönt majd a saját autójuk használata helyett.

Megfizethető és bővíthető

A gyorsforgalmú buszjárat nagy kapacitást kínál egy kötöttpályás rendszer árának töredékért. Ráadásul akár mindössze egyetlen járattal is elindítható, amely akár lehet egy meglévő viszonylat kibővítése is a tapasztalatszerzés érdekében. És gyorsan elkészül – a kiépítési ideje lényegesen rövidebb a helyiérdekű vasútnál vagy metrónál.

Tisztább és biztonságosabb városok

Amikor az autók eltűnnek az utakról, az számos előnnyel jár a város számára: javul a levegőminőség, csökken a zajterhelés és kevesebb lesz a baleset. Az egy utasra vetített károsanyag-kibocsátás jelentősen csökken, és minden elkerült baleset közvetlen emberi és társadalmi-gazdasági előnyt jelent. Ám ennél sokkal többet nyújt – az igazán nagy előnyei hosszú távon jelentkeznek.

Gyorsforgalmú buszjárat

MI A GYORSFORGALMÚ BUSZJÁRAT?

Elkülönített buszsávok

Elkülönített buszsávok

A gyorsforgalmú buszjáratok saját sávban közlekednek. Extrém esetekben dupla sávokban, így ugyanazon az útvonalon akár expresszjáratok is kialakíthatók. A szabad út megbízható és pontos üzemelést teszt lehetővé.

Nagy kapacitású buszok

Nagy kapacitású buszok

A Volvo legnagyobb BRT-buszai közel 300 utast szállíthatnak, ez egy Boeing 767 sugárhajtású utasszállító repülőgéphez mérhető kapacitás. És a legforgalmasabb járatokon a gyakori indulási időközök a menetrendet idejét múlttá teszik – mindig jön egy busz.

Előre fizetett jegyek

Előre fizetett jegyek

Az előre fizetés a hatékonyság egyik kulcsa. Amikor a széles ajtók feltárulnak, akkor az utasok gyorsan szállnak ki és be, így az átlagos megállás 15 másodpercnél is kevesebb időt vesz igénybe.

Szintbeli beszállás

Szintbeli beszállás

A fejlett BRT-rendszerekben a megállók platformjának magassága pontosan megegyezik a busz padlómagasságával. Így a ki- és beszállás mindenki számára gyorsabb, és lényegesen egyszerűbb az idősek, illetve a mozgásukban korlátozottak számára.

Online információk az utasoknak

Online információk az utasoknak

Egy közlekedésirányítási rendszer segítségével az utasok mindig tudják, hogy mikor érkezik a busz. Ugyanazt a valós idejű információt látják az utasok, a vezetők és a forgalomirányítás.

Erős márka

Erős márka

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a BRT-rendszerek népszerűek. Számos városban erős márkává nőnek. A nagy kihasználtság jó üzleti forgalmat eredményez. A gyorsforgalmú buszjáratok akár támogatások nélkül is igen jövedelmezők lehetnek.

BRT – Válasz a városi kihívásokra

BRT – Válasz a városi kihívásokra

Videó lejátszása

BERUHÁZÁS ÉS MEGVALÓSÍTÁS

A gyorsforgalmú buszjáratok bevezetése gyorsabb minden összevethető alternatívánál, sokkal olcsóbb azoknál, ráadásul bővíthető és fokozatosan skálázható. A helyiérdekű vasutak és metrók az építés hosszú évein keresztül hatalmas hatást gyakorolnak a környezetükre, és az infrastruktúra merev, fix részévé válnak

Gyorsforgalmú buszjárat
Helyiérdekű vasút
Metró

TÁRSADALMI-GAZDASÁGI ELŐNYÖK

Kevesebb szennyezés

Kevesebb szennyezés

A gyorsforgalmú buszjárat hozzájárul a jobb közegészséghez. Az egy főre vetített károsanyag-kibocsátás csupán a töredéke az autóval való közlekedésének. A utakon csökkenő számú autó jóvoltából érezhetően javul a levegőminőség.

Jobb foglalkoztatási arány

Jobb foglalkoztatási arány

A hatékony mobilitás jelenléte új vállalkozásokat vonz, a több cég több munkalehetőséget jelent. Az új munkavállalók nagyobb földrajzi körből érkezhetnek jól működő közösségi közlekedés esetén.

Magasabb ingatlanárak

Magasabb ingatlanárak

A megközelíthetőség kulcsfontosságú tényező az ingatlanfejlesztés számára. Az olyan területek, amelyek könnyebben elérhetők, vonzóbbá válnak és az ingatlanárak emelkedni kezdenek.

Kevesebb baleset

Kevesebb baleset

A kevesebb autó és a csökkenő torlódás jóvoltából a közúti balesetek száma csökkenni fog. A kevesebb sérülés és kár közvetlen előnye mellett tartós társadalmi hasznot jelentenek a csökkenő egészségügyi költségek.

Volvo – Első a BRT terén
ELEKTROMOBILITÁS

ELEKTROMOBILITÁS

Felvillanyozó jövő

Elektromobilitás
Forduljon hozzánk!

VOLVO BUSES

Forduljon hozzánk!

Lépjen velünk kapcsolatba